60 jaar Studio Sport!

Dit weekend was het precies 60 jaar geleden dat de eerste uitzending van Studio Sport (toen nog Sport in Beeld, maar dat komt op hetzelfde neer) werd uitgezonden. Dat werd goed gevierd dit weekend, met een aantal speciale programma’s rondom dit jubileum.

Er werd afgelopen vrijdag afgetrapt met ‘Met het bord op schoot’. Voor één keer had Omroep MAX het format van ‘Met het mes op tafel’ geleend aan de NOS, met als kandidaten oud-sporters en presentatoren van Studio Sport. Het programma werd uiteraard gepresenteerd door Herman van der Zandt. Handig dat Van der Zandt zowel ‘Met het mes op tafel’ als ‘Studio Sport’ presenteert.

vlcsnap-2019-04-06-23h58m48s021
‘Met het mes op tafel’ voor één keer ‘Met het bord op schoot’. (NOS, 05-04-2019)

Het jubileum werd verder gevierd door het uitzenden van oude leaders en presentaties. Hierbij werd overigens ook dankbaar gebruik gemaakt van verschillende archiefbeelden die op YouTube staan. Er zijn maar een beperkt aantal presentaties bewaard in het officiële archief, omdat men dit vroeger niet belangrijk achtte. Gelukkig zijn daar de privé-archieven!

vlcsnap-2019-04-06-23h53m08s458
Een oude leader (deze uit 1988-1992) die dit weekend is uitgezonden.

De echte verrassing kwam zondagavond. De uitzending van Studio Sport en Studio Sport Eredivisie werd gepresenteerd door vele oude bekenden. Onder anderen Humberto Tan, Annette van Trigt, Jack van Gelder en Kees Jansma waren weer even presentator. Natuurlijk maakte ook Mart Smeets zijn opwachting, want eerlijk is eerlijk: als je aan Studio Sport denkt, denk je aan De Mart.

Al met al een ontzettend mooi jubileum. De NOS is bijzonder goed in het organiseren van jubilea. Zowel bij 50 als 60 jaar NOS Journaal (respectievelijk begin 2006 en begin 2016) trommelden ze een heleboel oud-presentatoren op. Herkenbare gezichten voor de kijker en leuk voor de oud-presentatoren om elkaar weer eens te zien, als oud-collega’s. Dat merk je aan alles. Daarom: op naar het volgende jubileum!

Bronnen:

  • NOS.nl
  • Beeld & Geluid Wiki

 

Plaats een reactie